Angststoornis kind

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen last hebben van angststoornissen. Bij kinderen is het nog lastiger om hier achter te komen en iets aan te doen, omdat zij zelf veel moeilijker aan kunnen geven waar ze precies last van hebben. Dat maakt het tot een moeilijke, nare situatie als een angststoornis bij een kind voorkomt.

Welke stoornissen zijn er?

Angststoornissen bij kinderen kunnen diverse vormen aannemen. Zo kunnen kinderen last hebben van dezelfde stoornissen als volwassenen, maar ook van specifieke stoornissen. Wanneer iets echt een angststoornis is bij een kind, kan wat lastig zijn om te beoordelen, omdat er ook normale angsten zijn waar kinderen in fases last van kunnen hebben, zoals separatie-angst op jonge leeftijd of bijvoorbeeld de bekende monsters onder het bed. Angststoornissen die voor kunnen komen bij kinderen, zijn onder andere paniekstoornis, specifieke fobie├źn, gegeneraliseerde angststoornis en sociale fobie.

Wat zijn de oorzaken van een angststoornis bij het kind?

Er zijn diverse oorzaken te noemen waardoor een angststoornis bij een kind kan ontstaan. Zo is er als eerste de factor erfelijkheid. Ook kan het karakter van het kind verschil maken in de wijze waarop het kind met angsten omgaat. Daarnaast is de reactie vanuit de omgeving ook belangrijk, hoe wordt er met de angst omgegaan.